Напитки и коктейли

Напитки и коктейли

Напитките са предназначени да задоволяват потребността на човек от течности. Днес това им основно приложение е леко загърбено. Многообразни видове напитки могат да представят различните култури. Така например с българите се свързва питието ракия, с гърците - узо, с японците - саке и т.н. Бирата често се свързва с Ирландия, Чехия и Германия. Това се дължи на факта, че тази напитка е най-консумирана в тези страни.

Напитките могат да се разграничат основно на алкохолни и безалкохолни, а според температурата им на поднасяне - на студени и горещи. Както и името им показва, безалкохолните напитки не съдържат алкохол. Те могат да бъдат газирани и негазирани. Все пак минералната и чешмяната вода, млякото, горещият шоколад и други не попадат в тази категория. Алкохолни са онези напитки, в които има съдържание на алкохол. Такива могат да са водката, бирата, текилата, джинът, ромът, виното, уискито и др. Освен чистите напитки, съществуват и много разнообразни коктейли. Често срещани смесени напитки са дълги къси смесени напитки, топли смесени напитки и безалкохолни смесени напитки. Самите коктейли могат да се разделят на алкохолни, безалкохолни, студени и топли. Самите алкохолни коктейли могат да са високоалкохолни и нискоалкохолни. Безалкохолните могат да бъдат плодови, зеленчукови и млечни. Топли коктейли са например грог и ирландско кафе, а студени - такива, които съдържат лед и/или сладолед.

Кратки съвети

Опитайте капка „Бейлис” в ирландско кафе или когато правите млечен шейк за възрастни. Супена лъжица „Бейлис” може да се използва като заливка на сладоледи или сладкиши със сметана и плодове на шоколадова основа, а също така и за освежаване на стар сладкиш. За да направите ирландски сметанов ликьор смесете в миксер 400 мл кондензирано мляко, 300 мл сметана, 2 супени лъжици шоколадово покритие, 3 яйца, четвърт супена лъжица ванилова есенция и 1 чаша ирландско уиски. Разбивайте 20-30 сек или докато сметаната започне да се сгъстява. Получавате 6-8 порции. Съхранявайте в хладилник 2-3 седмици. “Бейлис” е подходящ за приготвянето на  различни коктейли.

Калуа

Този сладък, тъмен ликьор е направен с кафе на зърна, какаови зърна, ванилия и бренди. Понякога се сервира чист с лед, като напитка след вечеря. Сред един от най-приятните коктейли!

Драмбуйе

Най-известният ликьор, създаден на основата на шотландско уиски. „Драмбуйе” е напитка с аромат на билки и мед, обогатен с гарига.

Шнапс

Този ликьор от Северна Европа е направен от картофи. В миналото  тези напитки често са били дестилирани в домашни условия и консумирани като средство за преодоляване на ледените северни зими. В съвременността шнапсът се произвежда от различни вкусни неща и често се пие като „шутър”, комбиниран с други ликьори.

Франджелико

Този вкусен ликьор с аромат на лешник се съчетава добре с банани и кремообразни съставки.


Шампанско

Шампанското е твърде летливо, за да бъде разклащано и разбърквано с лед. То би трябвало да е добре изстудено и бавно наливано. Обикновено шампанското се определя към напитките за специални поводи - като Нова година, рождени дни и други празници.

Черно кадифе

Печеният малц в силната тъмна бира дава на тази известна напитка почти горчив вкус.

При приготвянето на коктейли, е добре да спазвате пропорциите според рецептата.

Сангриа

Тази традиционна испанска напитка може да бъде направена в големи количества и вкусът й да се подобрява в продължение на часове. Тя може да бъде приготвена ден по-рано. Плодове според сезона, като праскови, круши и ананаси се добавят към основната рецепта на този вид напитки. Не прахосвайте вино с добри качества за Сангиа – използвайте трапезно вино, дори наливно.

Вермути

Вермутът е смес от бели вина и силни подправки. Двете му основни разновидности са: сух и сладък. Вермутите често се използват при направата на нискоалкохолни или високоалкохолни коктейли.

Пуншовете са перфектната добавка към летните забавления – използвайте колкото се може повече плодове и експериментирайте с различни комбинации от течни съставки. Неалкохолните съставки като плодовите сокове, могат да бъдат замразени и впоследствие да бъдат добавени към пунша, когато е нужно (това ще помогне да задържите напитките по-дълго време студени). Пуншовете са едни наистина добри коктейли през лятото.